Podrobné vyhledávání ve všech kategoriích  

Výhodné balíčky

Náhodný tip


Novinky InfoČesko



Počasí v ČR

meteopress.cz meteopress.cz

Úvod - ČESKÁ A MORAVSKÁ VÍNA


Tisknout

ČESKÁ A MORAVSKÁ VÍNA

Počátky vinohradnictví v Čechách se datují již od 9. století po Kristu. V té době vznikala svatováclavská vinařská tradice. Největší část českých vín tvoří vína bílá, za nimi následují červená a šumivá.

Rozloha vinic má pouze 12 650 ha, ale i zde najdeme pozoruhodné a vynikající odrůdy.
Výběr odrůd pro bílá vína jsou například Veltlínské zelené, Tramín červený, Müller-Thurgau, Rulandské bílé a šedé. Pro červená vína Frankovka, Cabernet Sauvignon, Rulandské modré, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Česká republika má dvě vinařské oblastí, českou a moravskou.

Český region je velmi malý a jsou to zbytky rozsáhlých vinic, které zde byly již za Rudolfa II.
Víno je zde pěstováno na vápenitých a zvětralých čedičových půdách, především podél řeky Labe. Největší vinařskou oblastí je Mělnická oblast. Produkují se zde lahodná odrůdová a známková vína – nejznámější je Ludmila. Pro červenou Ludmilu je základem Modrý Portugal, víno s výraznější kyselinkou a příchutí lískového oříšku. Bílá Ludmila je převážně z odrůdy Müller-Thurgau s jemnou vůní květů a svěží chutí po ovoci. Ludmilu neomylně poznáte podle tradičních nízkých válcových lahvích zvaných kalamář.

Další významnou oblastí je okolí města Roudnice nad Labem. Vyrábějí se zde vynikající bílá suchá vína, zejména Sylván zelený a z červených Svatovavřinecké, které má granátovou barvu a jemnou vůni po peckovinách.

Žernoseckou oblast se středisky Velké Žernoseky, Žalhostice a Litoměřice zastupují vína s harmonickým buketem a svěží příjemnou kyselinkou.

Vinařská oblast v okolí města Most se střediskem vinařství v obci Chrámce je zajímavá výrobou košer vína, které se ze zdejších hroznů vyrábí pod dohledem pražského rabína.

V moravském vinařském regionu je vinařská tradice živá do dnešních dní. Najdeme zde stovky malých vinařských sklípků a krajina je protkána množstvím malých soukromých vinic.
Počátky vinařství na Jižní Moravě se datují do 3. století po Kristu a souvisí s pobytem římských legií. Zde se produkují nejkvalitnější česká přívlastková vína (kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů nebo vína slámová a ledová).

Oblast v okolí Bzence je vyhlášena výborným Rýnským ryzlinkem, který je základem proslulého vína Bzenecká lipka, vína s velmi jemnou a plnou chutí s vůní po květu lípy.

Mikulovská oblast překvapí vlastními vyšlechtěnými odrůdami Aurelius a Pálava.

Kyjovská oblast se pyšní novou vynikající odrůdou André, vyšlechtěnou křížením Frankovky a Svatovavřineckého. Granátově červená barva, extraktivní chuť s vyšším obsahem kyselin a tříslovin tvoří originální a jedinečnou chuť vína André.

Kvalita vinařství na Moravě je ovlivněna také sousedícím Rakouskem a jeho vinařskou tradicí. Na Moravě najdete vynikající vína, která jsou vhodná k archivaci. Tedy vína, která mohou být milým dárkem pro vaše přátele a známé.








TOPlist
O projektu | Kontakty | Napište nám | Zákaznická zóna | Ceník reklamy | Ochrana osobních údajů | Cookies | Partneři | Ikona pro zpětný odkaz